HGA001064485

Genemuidenstraat 208 2545 NZ Den Haag

Genemuidenstraat 208
Den Haag 2545 NZ

Deze accommodatie op de kaart

Geschiedenis van de accommodatie

1953 Op 10 augustus en 14 december verleent de Gemeenteraad financiële medewerking tot het stichten van een lagere school op een terrein aan de Genemuidenstraat ter hoogte van de Hervormde noodkerk De Morgenster. Het College van Regenten van de Scholen der Nederlands-Hervormde Gemeente te ’s-Gravenhage geeft opdracht aan de architecten ir. LJ de Klerk en R. Boiten om een ontwerp te maken.

1956 Bij de aanbesteding op 19 september wordt de bouw van de school gegund aan aannemingsbedrijf Kapelplein die ingeschreven heeft voor f 652.52. De eerste paal wordt geslagen door G. Remeyer op 13 december.

1958 De officiële opening van het gebouw vindt plaats op 28 april. Het is een langwerpig gebouw met twee bouwlagen evenwijdig aan de Genemuidenstraat. Op de begane grond zijn zeven leslokalen, een handenarbeid- en een handwerklokaal waarlangs een gang loopt met ruimten tussen elke twee lokalen voor toiletten en kapstokken. Op de eerste verdieping zijn zeven leslokalen, een kamer voor het schoolhoofd, een kamer voor het onderwijzend personeel personeel en een leermiddelenbergplaats. Er zijn twee trappenhuizen. De gymzaal staat haaks op het bouwdeel met de lokalen.

1959 De gymzaal wordt voorzien van een akoestisch plafond.
De kunstopdracht wordt uitgevoerd door kunstenaar Paul Kromjong die abstracte reliëfs schildert op de zijgevel in primaire kleuren in combinatie met kleurig glasmozaïeken in beton. Voor de hal van de school maakt hij een versiering in metaal die het kruis en het evangelie symboliseert.

1976 Na de opheffing van de Maarten Lutherschool per 1 augustus wordt het gebouw in eigendom aan de Gemeente teruggegeven en aan de bestemming voor lager onderwijs onttrokken. Het gebouw krijgt de functie van Stadsdeelkantoor voor Escamp. Sinds 1 april 2014 na 2 jaar leegstand heeft het gebouw een nieuwe naam: Keu’s Genoeg.  Er zijn betaalbare kantoorunits, een vergaderruimte en een gezellig clubhuis. Aan de voorzijde van het gebouw bevindt zich een riante tuin waar bewoners uit de wijk kunnen tuinieren.

Gebruikers
De Stichting voor Opleiding tot sociale arbeid te Haarlem (1974-1976)

Architecten
ir. L.J. de Klerk en R. Boiten

Bronnen
Archief van de scholen van de Nederlands-Hervormde Gemeente te ’s-Gravenhage HGA bnr 0637 inv nr 427 en 428.

Grepen uit 135 jaar Christelijk Onderwijs te 's-Gravenhage, J.L. Troost. Den Haag 1984.p.150-152.

Afbeeldingen uit de beeldbank

Laatst bijgewerkt 8 februari 2018